Blogpost
Geplaatst op 15 november, 2019 | Tags: brief, loopbaancoaching, motivatiebrief, recruiter, sollicitatiebrief, sollicitatietips, solliciteren | Categorie: Detachering, Kandidaten, Loopbaanadvies, Solliciteren & Profileren
De 5 meest gemaakte fouten bij een sollicitatiebrief
Succesvol solliciteren begint bij een sterke sollicitatiebrief. Wellicht is het schrijven hiervan niet jouw grootste hobby. Integendeel, soms kan het knap lastig zijn! Daarom zette ik al eerder de 5 do’s voor het schrijven van je sollicitatiebrief voor je op een rijtje.
In deze blog vertel ik je juist wat je absoluut níet moet doen. Met deze tips blijf je jouw concurrentie de baas en voorkom je de meest gemaakte fouten van sollicitanten.
Tips bij het schrijven van je sollicitatiebrief
Sollicitatietip 1: kopieer niet je cv
Zorg ervoor dat je brief geen kopie is van je cv. Je stuurt beide documenten namelijk naar dezelfde persoon, dus het is niet handig als hierin exact dezelfde informatie staat. Gebruik je cv om te laten zien dat je aan de harde functie-eisen voldoet (opleiding, werkervaring etc.). In je sollicitatiebrief licht je jouw belangrijkste vaardigheden en persoonlijke eigenschappen toe die het beste aansluiten bij de vacature en de organisatie waar je solliciteert.
Sollicitatietip 2: niet te lang of te ingewikkeld
Bedenk dat een bedrijf waarschijnlijk tientallen sollicitaties ontvangt. Daarom zitten ze niet te wachten op lange brieven van meerdere kantjes. Probeer één A4‘tje aan te houden met korte en krachtige informatie. Daarnaast maak je gebruik van alinea’s om je brief overzichtelijk en goed behapbaar te houden.
Probeer geen indruk te maken met chique woorden of specifiek vakjargon. Soms wordt je brief namelijk eerst beoordeeld door een HR-manager, die mogelijk niet precies weet wat jij bedoelt. Beschrijf dus in normale taal waarom jij geschikt bent voor de functie en waarom je graag bij dat bedrijf aan de slag wilt.
Sollicitatietip 3: wees niet té bescheiden
Voor veel mensen is het best lastig om lovend over zichzelf te spreken. Niet alleen tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook bij het schrijven van een motivatiebrief. Toch is het belangrijk om jezelf te kunnen verkopen. Anders ben je al gauw niet interessant voor het bedrijf. Pas wel op dat je niet arrogant overkomt.
Hoe je jezelf sympathiek verkoopt? Benoem in je brief iets waar je trots op bent of vertel hoe andere collega’s jou hebben ervaren. Een goed hulpmiddel om écht aan te tonen wat je kunt, is door een voorbeeld te geven van wat je hebt bereikt. In deze blog leggen we uit hoe je zo’n voorbeeld het beste opbouwt.
Sollicitatietip 4: Plak je motivatiebrief niet in de mail
Solliciteren gaat tegenwoordig vrijwel overal per e-mail. Super makkelijk natuurlijk! Maar ook daarbij komen wat ongeschreven regels kijken. Zorg ervoor dat je jouw motivatiebrief niet in de mail plakt, maar opslaat als pdf-bestand in de bijlage. Dat geldt natuurlijk ook voor je cv. Zo weet je zeker dat de opmaak van je documenten onaangetast blijft en je maakt het gemakkelijker voor de recruiter om jouw documenten te printen. Verwerk in de bestandsnaam je eigen naam, zodat meteen duidelijk is van wie de brief afkomstig is.
Sollicitatietip 5: voorkom spelfouten
Het zou jammer zijn als jouw grandioze brief zijn impact verliest door een dikke dt-fout in je introductie. Ook al solliciteer je op een functie waarvoor je geen talenknobbel nodig hebt, deze regel verandert nooit: zorg dat alle schrijf-, stijl- en schoonheidsfoutjes uit jouw sollicitatiebrief (en cv) zijn gehaald. Je wilt tenslotte nauwkeurig en professioneel overkomen.
Weet je van jezelf dat foutloos schrijven niet je sterkste kant is? Laat je brief dan nakijken door iemand die er wel goed in is. Kleine moeite, grote winst!
Ik hoop je hiermee een zetje in de goede richting te hebben gegeven! Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van jouw droombaan? Schrijf jezelf in als werkzoekende zodat wij contact met je kunnen opnemen zodra er een passende functie voorbijkomt. Je mag mij ook rechtstreeks mailen of bellen. Dan plannen we een persoonlijk kennismakingsgesprek in!
Met hartelijke groet,
Marian
