Blogpost
Geplaatst op 22 oktober, 2019 | Tags: sollicitatiebrief, sollicitatietips | Categorie: Kandidaten, Loopbaanadvies, Solliciteren & Profileren
Een sollicitatiebrief schrijven die scoort? 5 tips van een recruiter.
Een sollicitatiebrief schrijven kan iedere keer weer een flinke uitdaging zijn. Want hoe profileer je jezelf nu het beste op één A4-tje, zodat jij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?
In mijn rol als recruitment consultant begeleid ik al 20 jaar mensen naar een baan die écht bij hun past. Hierbij hoor ik vaak dat sollicitanten het lastig vinden om een goede motivatiebrief te schrijven. En niet alleen dat. Ook de concurrentie op het “sollicitatiestrijdveld” is groot.
Een pakkende sollicitatiebrief zet jou écht op een voorsprong. Daarom heb ik de belangrijkste “do’s” op een rij gezet voor een sollicitatiebrief die scoort!
5 tips voor een pakkende sollicitatiebrief
Wil je jezelf sterk profileren bij jouw toekomstige werkgever? Met deze vijf tips (+ een extra bonustip!) houd je de aandacht van de recruiter vast en vergroot je jouw kansen op een gesprek.
Sollicitatietip 1: Richt je op het bedrijf
Verplaats jezelf goed in het bedrijf. Bedenk wat voor iemand zij precies zoeken en bekijk de website. Dit helpt je om beter in te spelen op de vacature en op het bedrijf zelf. Doe dit op een slimme manier: een commercieel bedrijf zoekt bijvoorbeeld prestatiegerichte mensen, terwijl een maatschappelijke non-profit organisatie meer geïnteresseerd is in sociale eigenschappen.
Benoem dus niet lukraak al je kennis en ervaring (dat staat tenslotte al in je cv), maar pik eruit welke kennis, ervaring en vaardigheden het meest relevant zijn voor deze functie. Op die manier richt je je op het bedrijf en niet alleen op jezelf.
Sollicitatietip 2: Geef goede voorbeelden
‘Ik ben uitermate geschikt voor deze functie’. Dat zal best, maar overtuig de lezer hier maar eens van. Beschrijf duidelijk de projecten of werkzaamheden waaruit blijkt dat jij de juiste vaardigheden bezit. Vertel dus niet alleen dat jij goed bent in leidinggeven, maar licht dit toe door bijvoorbeeld te vermelden dat jij altijd de dagelijkse Scrum leidt. Of verwijs, wanneer jij noemt dat je oog hebt voor design, met een linkje naar een van jouw ontwerpen of websites waaruit dit blijkt.
Wil je echt scoren? Noem dan een concreet voorbeeld waaruit blijkt wat jouw inspanningen hebben opgeleverd. Dat doe je zo:
- Wat was jouw taak en tegen welke uitdaging liep je aan?
- Hoe heb je het aangepakt? Wees concreet. Welke stappen heb je ondernomen en met wie heb je hiervoor de samenwerking opgezocht?
- Wat was het resultaat? Gebruik waar mogelijk cijfers. Niet alleen komen cijfers geloofwaardig over, ook vallen ze op in je tekst, waardoor de aandacht van de lezer direct naar jouw prestaties gaat.
Sollicitatietip 3: Laat je persoonlijkheid zien
Zie je brief als een persoonlijk visitekaartje. Een goed verzorgde, gestructureerde en foutloze brief laat je zien dat je secuur bent. Ook zegt je schrijfstijl iets over jou als persoon. Als je onzeker bent over je brief, laat deze dan even door iemand anders checken.
Belicht naast jouw vaardigheden ook jouw persoonlijke kant. Dit kun je het beste in je één na laatste alinea doen. Wie ben jij als mens? Wat vind je belangrijk in je werk? Hoe ervaren andere collega’s jou op de werkvloer? Wellicht heb je veel (persoonlijke) raakvlakken of affiniteit met het product of de branche. Benoem dit zeker, want dit zijn jouw pluspunten ten opzichte van andere kandidaten!
Ben je enorm enthousiast over deze vacature en wil je graag op gesprek komen? Laat het blijken. Bijvoorbeeld in je laatste alinea: “Ik denk dat deze vacature mij op het lijf geschreven is en hoop uw wederzijdse enthousiasme te hebben gewonnen. Graag licht ik mijn cv en motivatie toe in een persoonlijk gesprek.”
Sollicitatietip 4: Match je brief met je cv
Het oog wil ook wat. Zorg dat je opvalt door jouw sollicitatiebrief dezelfde uitstraling te geven als jouw cv: stem kleur, lettertype en stijl op elkaar af. Het schept eenheid, staat professioneel én je valt op. Bovendien weet de lezer direct dat jouw brief bij jouw cv hoort, waardoor deze niet in de grote stapel verloren gaan.
Sollicitatietip 5: Gebruik actieve zinnen
Is je brief klaar? Loop deze nog even na om je schrijfstijl te checken. Vaak schrijven we automatisch in de lijdende vorm en dat leest minder vlot. Je verhaal komt namelijk krachtiger over wanneer je op een actieve manier over jezelf schrijft. Bijvoorbeeld:
Niet: “Ik heb junior medewerkers aangestuurd.”
Wel: “Ik stuurde junior medewerkers aan.”
Niet: “Werken met PHP is tijdens mijn stage veel voorgekomen.”
Wel: “Tijdens mijn stage werkte ik veel met PHP”.
Gouden bonustip: bel de recruiter (2x!)
Zorg dat je onder de aandacht van de recruiter of hr-manager komt. Bel hem of haar op. Twee keer? Ja, echt. Misschien is het even spannend, maar je zult zien dat je er steeds meer vaardigheid in krijgt. En dat het zijn vruchten afwerpt!
Vóór het sturen van je sollicitatiebrief:
Bel de recruiter nog voordat je jouw brief schrijft. Toon je oprechte interesse en enthousiasme voor de functie. En stel enkele vragen over de vacature of over het bedrijf. Let erop dat deze vragen niet al beantwoord zijn in de vacaturetekst.
Goede vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld:
“Waar ligt de komende periode de focus op in deze functie?”
“Waar hebben jullie écht behoefte aan? / Hoe kan ik jullie het beste ontzorgen?”
“Wat voor persoon past het beste binnen het team?”
Dit geeft jou meer inzicht in de functie en je kunt hierop inspelen in jouw sollicitatiebrief. Vergeet niet om in je brief te refereren aan het telefoongesprek met deze contactpersoon.
Na het sturen van je sollicitatiebrief:
Sollicitatiebrief verzonden? Blijf dan niet afwachten. Bel na 1 week om te vragen of je sollicitatie goed is aangekomen. Probeer een gesprekje aan te gaan. Vraag bijvoorbeeld wat de recruiter / hr-manager van je brief vond en hoe de procedure eruit gaat zien. Laat je enthousiasme nogmaals blijken: vertel hoe graag je op gesprek wilt komen om kennis te maken.
Deze contactmomenten zijn een belangrijk onderdeel van het hele sollicitatieproces. Probeer het vertrouwen te winnen. En onthoud: hoe vaker je de recruiter spreekt, hoe eerder hij of zij geneigd zal zijn om je uit te nodigen.
Ik hoop je hiermee een zetje in de goede richting te hebben gegeven! Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van jouw droombaan? Schrijf jezelf in als werkzoekende zodat wij contact met je kunnen opnemen zodra er een passende functie voorbij komt. Je mag ook rechtstreeks contact met me opnemen voor het plannen van een persoonlijk kennismakingsgesprek.
Met hartelijke groet,
Marian
