Blogpost
Geplaatst op 20 januari, 2020 | Tags: Aantrekkelijke werkgever, krappe arbeidsmarkt | Categorie: Tips, Werkgevers, Werving & Selectie
Het belang van Employer Branding in een krappe arbeidsmarkt
Het kiezen voor een nieuwe baan is een ingrijpend moment in iemands leven. Maar ook voor de werkgever is het een spannend moment. Neem je de juiste kandidaat aan? Past de nieuwe medewerker echt in het team? Is het een duurzame match? Kandidaten die niet helemaal aansluiten op het gezochte profiel, vergen vaak een langere inwerkperiode en veel geduld van collega’s.
En dan nóg blijft het risico dat ze niet het gewenste niveau behalen. Het succes van een organisatie staat of valt met je medewerkers. Belangrijk om te weten dus hoe je de beste kandidaten aantrekt. En hoe je een aantrekkelijke werkgever kunt zijn én blijven voor zowel bestaand als nieuw personeel. In deze blog neem ik je graag mee in het belang van Employer Branding.
Spanningsveld
De geschikte kandidaten vinden en binden, vraagt wat van je als bedrijf. En helemaal in de krappe arbeidsmarkt waar we nu al een tijd in verkeren. Steeds meer bedrijven kampen met een personeelstekort en willen een snelle invulling van hun vacatures. Daar ligt een spanningsveld. Werkzoekenden nemen de ruimte om een weloverwogen keuze te maken en hebben meer wensen en eisen. Organisaties die dit feit erkennen en anticiperen op de wensen van deze kandidaten, investeren in een duurzamere samenwerking. Transparantie vanuit het bedrijf met duidelijkheid over de bedrijfscultuur, collega’s, werkzaamheden en arbeidsvoorwaarden bieden de helderheid waar de kandidaten naar kijken.
Intern beginnen is extern winnen
Employer branding is méér dan alleen een Werken-bij pagina op je website of actief zijn op social media. Het begint met het neerzetten van een authentiek verhaal: wat maakt jou als werkgever zo bijzonder? Het antwoord vind je bij je medewerkers: Wat vinden zij belangrijk? Hoe trots zijn ze op jou als werkgever? En waar zijn ze precies trots op? Door in gesprek te gaan met je medewerkers en deze verhalen te bundelen, kom je tot het authentieke en volledige verhaal van je bedrijf. Je medewerkers zijn je belangrijkste ambassadeurs voor je Employer Branding. Deze trotse en echte verhalen zijn zo sterk, daar kan geen commercial of marketingcampagne tegenop. En het is een stuk goedkoper ook!
Maak je onweerstaanbaar als werkgever
Hoe beter je in staat bent om te laten zien wat jou aantrekkelijk maakt als werkgever, hoe beter je de beste mensen uit de markt kunt halen en hoe minder groot het verloop is van je huidige goede medewerkers. Verdiep je in de personen die je aan wilt nemen. Wat vinden ze belangrijk en in hoeverre kun jij dat aanbieden als werkgever? Zoek je bijvoorbeeld regelmatig jonge ambitieuze mensen op hbo-niveau? Denk dan bijvoorbeeld aan het bieden van ondersteuning voor persoonlijke ontwikkeling. Is je doelgroep gevoelig voor flexibele werktijden? Probeer je organisatie zo in te richten dat dit mogelijk is. Belangrijk hierbij is dat je de balans bewaakt tussen wat je kunt (en wilt) veranderen binnen je bedrijf en wat voor kandidaten je wilt aantrekken.
Laat zien wie je werkelijk bent
Employer branding zit ook in de kleine dingen: hoe je een nieuwe medewerker welkom heet, hoe je iemand begeleidt in zijn functie, welke vrijheden en verantwoordelijkheden je geeft, hoe de werksfeer is, of je waardering uitspreekt, etc. Maar zorg ook dat vacatures dezelfde toon hebben als hoe jullie binnen het bedrijf met elkaar omgaan. Laat huisstijl en foto’s op je website aansluiten bij wie je echt bent en maak jezelf op de Werken-bij pagina letterlijk zichtbaar. Behalve een mooi salaris en interessante arbeidsvoorwaarden gaat het ook om de mogelijkheden tot groei, ontwikkeling en zingeving van de functie. Heb jij dit als werkgever allemaal op orde? Dan heb je dé ingrediënten in huis van een sterk werkgeversmerk dat aantrekkelijk is én blijft voor nieuw talent.
Hebben mijn tips je aangezet tot denken? Zie je verbeterpunten? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het versterken van jouw employer branding? Ik help je er graag bij.
Gün Ozkara
Specialist arbeidsmarktcommunicatie
