Ze heeft een bijzonder verhaal dat verteld mag worden. Een verhaal over het overwinnen van torenhoge obstakels dankzij haar geloof in een nieuwe toekomst. Als Iraanse vluchteling kwam Raziyeh Abdi in 2015 naar Nederland. Onder de indruk van haar persoonlijkheid en tomeloze drive besloot Alexander Meijers – eigenaar van TALECT – haar te helpen. Raziyeh vertelt haar verhaal.
“Voordat ik naar Nederland kwam, had ik op zakelijk gebied eigenlijk alles voor elkaar. Met een Universitair diploma Accountancy op zak, werkte ik als Economisch Adviseur bij de internationale Science and Mine Company. Ik was verantwoordelijk voor het budgetbeheer van mijn klanten en adviseerde hen over onder andere over het maken van investeringen.
Omdat ik me niet veilig voelde in Iran, besloot ik in 2015 te vluchten. Ik wist dat het niet makkelijk zou worden, want ik liet alles achter: mijn familie, mijn huis, een goede baan en bijvoorbeeld mijn rijbewijs.
In Nederland moest ik onderaan de ladder beginnen en mezelf opnieuw bewijzen. Dat maakte mij niet uit. Het verleden loslaten en een mooi leven voor mezelf opbouwen was mijn doel. Ik wist dat ik het kon en in mijn hart had ik het vertrouwen dat Nederland mijn plek zou worden.
“Een baan vinden in de financiële sector leek onmogelijk”
Ik ging aan de slag: een woonplek vinden, integreren en Nederlands leren. Om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten wilde ik een opleiding volgen, maar ik kreeg geen toestemming van mijn uitkeringsinstantie: ik had een sollicitatieplicht en moest zo snel mogelijk een baan vinden. Dat was een lastig parket. Ik solliciteerde op verschilende vacatures, ook in de schoonmaak, want ik wilde gewoon ergens beginnen. Ondanks mijn kennis en ervaring, leek het onmogelijk om een baan in de financiële sector te krijgen.
Toen mijn moeder in 2018 ziek werd, bereikte ik mijn keerpunt: mijn uitnodiging om haar naar Nederland te halen werd afgewezen, omdat ik geen baan had. Ik zette alles op alles om mijn situatie te veranderen. Daarbij kreeg ik geweldige hulp van het UAF, de Stichting voor Vluchtelingen in Utrecht, die zich inzetten voor de kennisontwikkeling van gevluchte professionals. Zij zorgden ervoor dat ik alsnog toestemming kreeg om mijn Praktijkdiploma Boekhouden te halen.
Ook werd mijn universitaire diploma in Nederland geherwaardeerd tot een afgeronde hbo-bachelor accountancy, waardoor ik een geldig diploma op zak had. Vervolgens zocht ik een stageplek als boekhouder om werkervaring op te doen. Het begin was gemaakt.
Toen kwam ik met TALECT in aanraking. Via een vacaturewebsite solliciteerde ik op een betaalde baan. Alexander Meijers, de oprichter van TALECT, nam de volgende dag contact met mij op. Hij wilde me helpen.
Op zijn kantoor in IJsselstein voerden we een persoonlijk gesprek over mijn situatie en mijn achtergrond. Hij nam de moeite om mij goed te leren kennen en hij leek geen obstakels te zien. Ook de taalbarrière was geen probleem. Dat vond ik zo bijzonder. Hij zei: “je hebt een goede achtergrond en ik vind dat je een baan moet krijgen waarin je jouw talenten kwijt kunt. Waar woon je? Dan ga ik een baan dichtbij huis zoeken.” Tot dusver was het geen enkel bureau gelukt om een baan met beperkte reistijd te vinden.
“Alexander haalde me op en we gingen samen op sollicitatiegesprek”
Alexander adviseerde mij om te solliciteren bij een groot bedrijf, waar ik kon starten met administratieve en regelmatige werkzaamheden. Daarna zou ik mezelf binnen dat bedrijf, of elders, kunnen door ontwikkelen. Zogezegd, zo gedaan: al gauw vond hij twee mogelijke werkgevers in de regio. Eén in mijn woonplaats Houten en één in het nabijgelegen IJsselstein. Hij haalde me op met zijn auto en we gingen samen op gesprek.
De klik met Roba Metals in IJsselstein was er meteen. Op 19 april 2019 mocht ik starten als boekhouder. Eerst op uitzendbasis en per 1 oktober van dat jaar, hebben zij mij overgenomen. Nu heb ik een jaarcontract!
In het begin verwerkte ik vooral bankmutaties en in- en verkoopfacturen. Toen ik dat onder de knie had, wilde ik meer leren. Meer kennis opdoen. Ik vroeg collega’s of ik met hen mee mocht kijken en taken mocht overnemen. Inmiddels zijn mijn taken uitgebreid en krijg ik kansen van mijn nieuwe afdelingsmanager, die ook via TALECT bij Roba is geplaatst. Vanaf januari neemt zij mij mee naar klanten, zodat ik van haar kan leren en mezelf verder kan ontwikkelen. Ik ben er super blij mee!
Roba Metals is een fijne werkgever. Hier kan ik mezelf specialiseren en doorgroeien. In de toekomst ga ik mijn eigen bedrijf starten als zelfstandig accountant. Mijn grote droom is een eigen kantoor met personeel in dienst. Daar tref ik nu al voorbereidingen voor. Zo ben ik al bezig met het behalen van de erkende opleiding Bedrijfsadministratie bij de Associatie voor Examinering.
Soms vragen mensen me waarom het via TALECT wel gelukt is om een betaalde baan te krijgen. Dat is echt omdat Alexander, en ook al zijn collega’s trouwens, heel anders werken dan andere bureaus. Ze zijn open-minded en denken in mogelijkheden. Zij waren de eerste die keken naar mijn persoonlijkheid en mijn talenten. Niet alleen naar wat er op mijn cv staat.
“Ik ben dankbaar”
Nu, 4,5 jaar nadat ik Iran ontvluchtte heb ik mijn plek gevonden. Ik voel me echt gelukkig en ben ontzettend dankbaar voor alle mensen die op mijn pad zijn gekomen. Vooral met Alexander voel ik een speciale band. Ik heb van hem geleerd dat je iedereen kunt helpen. Vanaf dag één zette hij zich persoonlijk voor mij in. Nooit zei hij dat ik niet goed genoeg ben. Wat dat betreft waren we een goed duo: we gaven beiden niet op! ☺
En mijn moeder? Het gaat stukken beter met haar en ze is erg trots op mij. Nu ik een baan heb, kan ik haar eindelijk uitnodigen om naar Nederland te komen. Ik kan niet wachten om haar weer in mijn armen te sluiten. Die boodschap zou ik graag aan anderen willen meegeven: hoe moeilijk sommige dingen ook lijken, geef nooit op. Alles is mogelijk!“